forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Aktiviteter
I listevisningen under finner du alle 142 aktivitetene på forskerfrø.no i alfabetisk rekkefølge.
Vi jobber med å legge til flere aktiviteter, både fra Naturfagsenteret, samarbeidspartnere innen realfag og bidrag fra barnehagene. Hvis du savner noe eller har forslag til aktiviteter, ta gjerne kontakt med oss: forskerfro@naturfagsenteret.no
Balanse på vannhinna
Kan man balansere en ballong stående? Kan man balansere en knappenål stående? I denne aktiviteten skal vi undersøke noen egenskaper ved vann og vannhinna.
Balansere et egg på høykant
I denne aktiviteten skal du prøve å få et egg til å stå på høykant.
Ballong i flaske
Klarer du å blåse opp en ballong som er stukket ned i en flaske?
Ballonger og elektriske ladninger
Når vi gnir en ballong med ull, får ballongen elektrisk ladning. Denne ladningen gjør at ballongen kan trekke på en blikkboks. Prøv selv!
Ballonghelikopter
Å blåse opp en ballong for så å slippe den er en klassiker og veldig moro. I denne aktiviteten tar vi flyvende ballong ett hakk videre til et ballonghelikopter.
Ballongrakett
Her er en enkel og morsom aktivitet hvor du kan lage en rakett av en ballong.
Begreper for snø, is og vann
Denne aktiviteten passer i forbindelse med andre aktiviteter om snø, is og vann. Mange av de eldste barna tar denne aktiviteten med en gang, mens de yngre må få flere erfaringer med vannlek og få god tid til denne leken. Språket vårt har mange begreper knyttet til vann. Følgende aktiviteter gir erfaringer til begrepsdannelsen.
Bevegelse og friksjon - Læringspakka
Denne aktiviteten er fra felles nordisk læringspakke og har sin opprinnelse fra Sverige. Gjennom denne aktiviteten får barna erfare og utvikle kunnskap om sammenhengen mellom bevegelse, friksjon, helning og hastighet. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Blås papir fra hverandre
Hva skjer når du prøver å blåse to papirbiter fra hverandre?
Brett et papirfly
At luft kan sette gjenstander i bevegelse er spennende. Lek med papirfly er en fin måte å få erfaring med dette på. Her er oppskriften på et papirfly som flyr langt.
Bruk av planter til farging i barnehagen
Har du lurt på hvordan våre forfedre i forhistorisk tid tegnet og malte maleri i grotter? Avanserte kjemiske analysemetoder har vist at de brukte mineraler, trekull og planter til tegning og farging!
Dansande rosiner
I denne aktiviteten kan barna utforske kva som skjer med rosiner i kolsyrehaldig vatn. De kan koble aktiviteten til kva som flyt og søkk, og til observasjonar om forskjellen mellom vatn med og utan kolsyre (CO2).
De døde hjortene - Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg hjorten og hvordan den lever. Utgangspunktet for aktiviteten var at barn så sporene av hjort og stilte spørsmål. Aktiviteten har overføringsverdi til de andre hjortedyrene i Norge; elg, rådyr og villrein. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.
De prikkete steinene
Målet med aktivitetene er at barna skal gjenkjenne prikkete mønster og prikkete steiner, og kunne fortelle historien til prikkete steiner.
De stripete steinene
Målet med aktivitetene er at barna skal gjenkjenne stripete mønster og stripete steiner, og kunne fortelle historien til stripete steiner.
Driving av kvist
Tidleg på våren kan vi ta inn kvistar frå ulike lauvtre og drive dei fram slik at vi kan sjå knoppane breste og blad kjem fram.
Dybdesyn
Hvorfor har vi to øyne? Det kan vi illustrere med denne enkle aktiviteten. Det skal vise seg at det blir vanskeligere å bedømme avstand når du lukker et øye!
Dyrk erter i vindauget
La barna følge med på spiring og vekst hos erter på ein spennande måte.
Egg i flaske
Press et kokt egg inn i en flaske, ved å endre lufttrykket inne i flaska.
Egg som kan flyte og vann som forsvinner
I denne aktiviteten skal barna få erfaring med at saltvann og ferskvann har ulike egenskaper, og at vann fordamper over tid.
Elektrisitet – Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg elektrisitet. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Elektrisk krydder
Har du gnidd en ballong mot en ullgenser og oppdaget at det skjer noe når man setter ballongen mot håret? Her er en aktivitet om elektriske ladninger og krydder.
Endre ein gjenstand som søkk slik at han kan flyte
Dette er eit forsøk der borna kan erfare at ein kan endre ein gjenstand slik at han går frå å søkke til å flyte eller motsett.
Enkel drage
Her er oppskrift på en drage som er enkel å lage, krever lite utstyr og fungerer veldig bra selv med lite vind.
Eplematematikk
Til alle tider har folk rekna med eple og pærer. Her viser vi at eplematematikk ikkje har gått ut på dato.
Epler blir brune
Er det bare om høsten eplene blir brune? Hvordan kan vi forhindre at epler som er delt opp blir brune?
Eple modnar bananar
Er bananane grøne og ikkje heilt spiseklare? Har du anna frukt og bær heime som gjerne skulle vore litt meir modne? Her er eit lite forsøk som viser korleis du kan modne frukt raskare.
Eplesmaking
Hvordan beskrive den rette eplesmaken? Er eple surt eller søtt? Dette må testes ut!
Fargelegg en dinosaur
I denne aktiviteten kan barna bli kjent med ulike typer dinosaurer og fargelegge disse.
Fargelek
En gammel overheadprojektor kan brukes til mye moro. Vi kan leke med farger, skygger, såpebobler og mye mer. Her er et eksempel fra Lørensvingen barnehage.
Farging av ullgarn
I denne aktiviteten lærer barna at noen lav-, sopp- og plantearter gir farge til ullgarn når de kokes sammen.
Fem fine lufttriks (Bernoulli)
Luft i bevegelse kalles vind. Lufta kan få fly opp i lufta og gjør at fuglene kan fly. Under har vi samlet fem fine triks som illustrerer egenskapene til luft. Det er ikke alltid ting skjer som vi forventer.
Fem vanlige sportegn
Det er gøy å finne spor etter dyr. Her er fem vanlige sportegn i skogen
Filtrering av sølevatn
Sølevatn er fascinerande for barn og kan brukast til så mykje. Men kva er sølevatn for noko? I dette eksperimentet lagar vi sølevatn, og barna får vere med å filtrere vatnet. Dette eksperimentet kan de gjerne gjere etter at barna har gjennomført forsøket Magisk vatn og sukker!
Filtrering av vann fra snø
Snøen faller i store hvite filler og legger seg som en myk fin dyne på bakken. Det ser hvitt og rent ut og det er uunngåelig at barna smaker på snøen. Men hvor rent er snø egentlig? Er det farlig å spise snø? Denne aktiviteten illustrerer hva som er i snøen.
Flyte og synke – Læringspakka
Hvordan er det mulig at metall synker men også kan flyte? Denne aktiviteten tar for seg flyte og synke. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Forskerfrøs lille fugleskole
I Forskerfrøs lille fugleskole får du gjennom korte filmsnutter en liten innføring i hvordan de vanligste sangfuglene synger. I tillegg snakker vi om noen sentrale fakta, noe du også finner som tekst på denne siden. Merk at filmene ble lagd våren 2021 og har en del referanser til dette året.
Fra vanndamp til vanndråper
Opplev hvordan vanndamp i lufta kan omdannes til flytende vann.
Frøinnsamling til blomstereng
Seinsommaren og hausten er ei fin tid for å samle frø for å lage eiga blomstereng i barnehagen.
Fuglekasse med kamera
En avansert måte å følge med på fuglenes liv er å ha fuglekasse med kamera. Da kan barna følge med på fuglene uten at de blir forstyrret.
Fugler – Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg fugler. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Fugler i byen
Hvilke fugler er vanlige i byområder? Vi har plukket ut noen aktuelle fugler som der kan se etter på barnehagens område, i nærheten av barnehagen og på tur.
Fuglar om våren
Vi har nokre fuglar som overvintrar hos oss og nokre som trekker sørover. Når er det dei ulike fuglane begynner å rope på våren? Når kjem dei ulike trekkfuglane tilbake?
Fugler på fuglebrettet
Mange småfugler overvintrer i Norge og trenger litt hjelp fra oss for å overleve vinteren. Her er et godt opplegg hvor barna får bli kjent med våre overvintrende fugler gjennom fuglemating.
Gjenstridig matpapir
Hva skjer hvis du legger et mellomleggspapir i hånda? Her er et enkelt triks som får barna til å undre seg veldig.
Historie i vassmiljø
I dette forsøket kan borna få bruke kunnskapen sin om kva som flyt og søkk.
Hjulvispen har krefter
I denne aktiviteten lærer barna om krefter, og de blir presentert for en del begreper rundt dette.
Hvor blir vannet av når klær tørker?
Her er et fint forsøk barna kan gruble litt over om fenomenet fordamping.
Hva er inni frøet?
Hva er inni et frø? I denne aktiviteten får barna studere nettopp dette. I aktiviteten finner dere også en film som viser fremgangsmåten.
Hva er nordlys? – Andøya Space
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Her er deres aktivitet om nordlys.
Hva skjer når vann fryser?
Det at vann kan bli is er fascinerende for både store og små. Det å kunne oppleve og undersøke dette er aktuelt for alle aldersgrupper i barnehagen. Alt fra det å sanse varme, kulde, vann og is som små til det å trekke det videre til refleksjon og ideer om hvorfor dette skjer. Her er en fin aktivitet der barna skal observere overgangen mellom væske og fast stoff.
Hvordan lever dyr under vann?
Har barna tenkt over hvordan fisker og andre dyr kan leve under vann? Har barna spurt om dette? Her er en aktivitet hvor vi kan gruble litt over dette temaet.
Hvordan ser lys ut i vann?
I denne aktiviteten skal vi se hvordan lys oppfører seg i vann. Dette har de prøvd ut i Midtstuen barnehage.
Hvorfor har vi bein i kroppen?
Hva er funksjonen til skjelettet? I denne aktiviteten skal dere se på noen av funksjonene til skjelettet.
Hyssing leder lyd
Lyd beveger seg ikke bare i luft, men også andre materialer. I denne aktiviteten blir barna kjent med hvordan lyd kan overføres gjennom en hyssing. Det er også utrolig hvor mange fine lyder du kan få fra ulike kjøkkenredskaper og andre ting i metall!
Håndflateorgel
Få med hele avdelingen i barnehagen på en morsom musikkaktivitet med bruk av håndflateorgel. Med litt forberedelse, har barnehagen et fint instrument de kan ta frem og leke med, både gjennom aktiviteter i temaet lyd og i lek med lyd og musikk.
Insekter - Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg insekter. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Insekter i vann – innsamling med stangsil
I vannet lever mange ulike typer insekter og disse er godt tilpasset livet i vann. Ta med barna på insektjakt i innsjøen eller dammen i nærheten av barnehagen din. Her er noen tips til innsamling med bruk av stangsil.
Insekthusprosjekt i barnehagen
Vi har fått kunnskap om at det blir stadig vanskeligere forhold for mange insekter å finne seg et egnet bosted. Dette blant annet fordi menneskene på mange måter fjerner insektenes naturlige bosteder. Vi har fokusert på dette og sist vår bestemte vi oss for å hjelpe ved å lage et eget hus til dem.
Islykt
Her kan du lage store og små islykter med ulike former. Aktiviteten passer fint når dere jobber med vann, frysing og tining.
Isskulpturer
I denne aktiviteten kan du lage isskulpturer i mange fine former.
Isslott
I denne aktiviteten får barna erfaring med is som solid byggemateriale og at vann kan bli til is – og omvendt. Dessuten får de oppleve glede ved hvor vakkert det blir.
Jakt på bokstavar og talsymbol
Omgivnadane og naturen er full av former som liknar på bokstavar og tal berre vi leitar litt, og barn er flinke til å leite og observere. Sprekkar i eit svaberg kan danne bokstaven A, og messinglav kan danne talet åtte.
Jakta på størst eller minst, kortast eller lengst
I denne aktiviteten utforskar vi naturen samtidig som barna får trening i å bruke matematiske omgrep.
Julekurver
Å lage julekurver kan åpne for muligheten til å jobbe med naturfag, tall og ulike former. La barna jage julepynt og samtidig samtale om naturmotivene på pynten.
Kan binders flyte?
Det er lett å legge barberblad så de flyter på vannhinna. Det er vanskeligere med knappenåler. Og hvis en vil prøve med binders, blir det kanskje nødvendig med et roteromstriks.
Kan du smake når nesen er tett?
Du har sikkert opplevd at maten smaker litt mindre når du er forkjølet og tett i nesen. Men hvor mye har nesa å si for smak egentlig? Her er en morsom aktivitet om dette.
Kikkert med stjernebilde
I denne aktiviteten kan barna lage ein enkel kikkert med stjernebilde i.
Kokende vann i kulde
Er det skikkelig kaldt ute, kan dere demonstrere en veldig stilig effekt med kokende vann.
Kuldeblanding – Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg temperatur, kulde og kuldeblandinger. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.
Kva flyt og kva søkk?
Eit forsøk som kan auka forståing hos borna for at nokre gjenstandar flyt og nokre søkk. Omgrep som kan vera i fokus her er flyting og søkking.
Kvar er insekta? På jakt med pinsett, isboks og lupe
Utstyrt med ein pinsett, ein isboks og ei lupe, er alt klart for ei spennande jakt etter insekt og andre smådyr ute på tur. Her er nokre tips til korleis du skal finne alle dei små dyra.
Kvitre!
Å bruke en app for å lære om fugler og fuglesang kan være nyttig sammen med barna. Her er et eksempel på en fin fugleapp.
Kyllingskjelett og kyllingbein
I denne aktiviteten skal vi bruke kyllingbein til å undersøke skjelett.
Lag 17. mai-vifte
Her er en oppskrift på hvordan du lager ei fin 17. mai-vifte.
Lag akvarium i barnehagen
Barna opplever naturens under ved å samle, pleie og stelle med dyr i et ferskvannsakvarium. Samle ferskvannsdyr og planter og undersøk hva som skjer den dagen da en vakker øyenstikker kryper ut av sin gamle puppeham.
Lag din eigen mjølkekartongturbin
I denne videoen kan du sjå korleis du lagar ein mjølkekartongturbin.
Lag ditt eige stjernebilde
I denne aktiviteten kan du lage ditt eige stjernebilde på stjernehimmelen.
Lag ditt eget smør
Å lage smør er enkelt og kan involvere alle barna på avdelingen. Hvis dere rister etter tur i 7-10 minutter, har dere smør.
Lag en 17. mai-nellik
En hvit nellik kan få fine farger. I dette forsøket kan vi lage en 17. mai-nellik og samtidig se hvordan planter transporterer vann.
Lag en propell drevet av vann eller luft
I denne aktiviteten kan barna lage en propell som kan drives av luft eller vann.
Lag en topp på vannet
Hvor mange kronestykker tror du at du kan slippe forsiktig ned i et glass med vann uten at det renner over?
Lag eit periskop
I denne aktiviteten skal du lage eit periskop som kan brukast blant anna til å sjå på andre utan sjølv å bli sett.
Lag eit stjernehjul
I denne aktiviteten kan du lage eit stjernehjul (planisfære) som viser kva for stjerne som er synlege til ein kvar tid.
Lag en telefon
Denne aktiviteten er en klassiker. Lag en telefon og opplev at lyden kan gå gjennom materialer som nylontråd og bomullstråd.
Lag helikopter av papir
På sommeren er det moro å se på lønnefrøene når disse faller fra trærne. De ser ut som små helikoptere! Her er en aktivitet hvor du kan klippe og brette lønnefrøhelikopter.
Lag seljefløyte
Når sevja stiger og løvet spretter i mai og juni, er det perfekt for å lage seljefløyte.
Lag store såpebobler
Såpebobler er spennende å leke med. Med riktig utstyr kan dere få boblene til å bli ganske store. Barna kan selv øve seg på å blåse opp bobler og se på hvordan de alltid danner en kulerund form.
Lag-på-lag-stein
Målet med aktivitetene er at barna skal gjenkjenne lag-på-lag-steiner, og kunne fortelle historien til dem.
Lage fallfeller
Å sette ut fallfeller er en spennende aktivitet og vi får mulighet til å fange inn en del nattaktive dyr som løpebiller og kortvinger. Her er en beskrivelse og noen tips og triks.
Livet i fjæra – Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg livet i fjæra. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.
Luft flytter vann
I dette forsøket blir det vannsøl og mye moro. Ved hjelp av et sugerør og litt vann i et glass, kan vi bruke luft til å flytte vann
Luftrakett
Har du lyst til å gjøre noe som er virkelig gøy sammen med barna? Her kommer en oppskrift på hvordan dere kan lage en rakett av papir som kan gå høyere enn et ni etasjes hus. Garantert moro, lett å gjennomføre og koster nesten ingen ting å lage.
Lys og skyggelek – Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg lys og skyggelek. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.
Lysende såpebobler
Det er mange måter å leke med såpebobler. Hva med å bruke lys og se alle de fine fargene. I Lørensvingen barnehage har de gjort dette.
Løft is med tråd
I denne aktiviteten skal du løfte ein isbit ved hjelp av ein tråd og salt, utan å ta på isbitane.
Lønnekrans
Fargene om hausten inspirerer oss til å bruke naturen til mange fine kunstaktivitetar. Ein fin aktivitet på hausten er å lage ein lønnekrans.
Magisk vatn og sukker
Barn elskar å leike med vatn. I dette eksperimentet observerer barn at sukker gradvis forsvinn i vatn, men smaken fortel noko anna.
Mynten ned i flaska
Dette forsøket illustrerer friksjon, treghet og barnas hurtighet på en fin måte. Få mynten ned i flaska!
Månen – Andøya Space
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Her er deres aktivitet om månen.
Naturbingo som sanseoppdrag i naturen
Naturbingo er en kilde til supre sanseaktiviteter for utforsking av naturen, gjennom små åpne oppdrag. Det er en variert og morsom aktivitet som stimulerer nysgjerrigheten på det som finnes i naturomgivelsene.
Oppdrift
I dette forsøket får borna erfaring med Arkimedes lov om oppdrift. Omgrep som kan vera i fokus her er kraft i vatnet, oppdrift og tettleik.
Overflatehinna til vann
Vann har mange interessante egenskaper. En av dem er at vann lager ei overflatehinne slik at vannet buler over kanten på et glass når vi fyller litt over kanten. Fyller vi for mye renner det over. Her er noen ulike måter å leke med overflatehinna.
Papirblomsten åpner seg
I denne aktiviteten skal barna lage ulike papirblomster som åpner seg når de legges på vannet. De får mulighet til å være kreative med utforming av blomsten og kan undre seg over hvorfor den åpner seg når den legges på vannet.
På bunndyrjakt
I denne aktiviteten skal dere fange bunndyr med stangsil. Aktiviteten beskriver hvordan du gjør dette i både stillestående og rennende vann.
Raketter og romskip – Andøya Space
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Her er deres aktivitet om raketter og romskip.
Samle dyr med lakenmetoden
Her er en enkel og billig måte å samle inn insekter og edderkopper som er i busker, kratt og annen vegetasjon.
Skattekiste frå naturen
La barna lage si eiga skattekiste. Fyll ho med ting frå naturen. Det er enkelt å gjere og er ein aktivitet som kan fortsette gjennom heile året.
Skjelettsprellemann
Her er en aktivitet hvor barna kan lage sin egen skjelettsprellemann.
Sklier og rullende flasker
Det morsomme med skliene er oftest farten man får. Men sklir du like fort som jeg? Har det noe å si hva vi har på oss? Spiller det noen rolle om sklien er våt eller tørr?
Skruer som går opp og ned
Dette er en aktivitet som synliggjør manuell og motorisert kraft hos barna.
Skyggelek
En gammel overheadprojektor kan brukes til mye moro. Hva med å ha litt skyggelek i barnehagen? Her er et eksempel fra Lørensvingen barnehage.
Sola er ei stjerne – Andøya Space
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Her er deres aktivitet om sola.
Sommerfuglprosjekt i barnehagen
Sommerfuglprosjektet i Klubben barnehage i Lørenskog går ut på å følge livssyklusen til en sommerfuglart, og samtidig lære å passe små dyr, studere dem og respektere dem som levende vesener. Sommerfugler vil alltid fascinere mennesker og særlig barn. Hver gang vi ser en sommerfugl ute er det barn som reagerer og som undrer seg over dette lille vesenet.
Spill på flasker
Med en rekke med flasker og vann, kan vi lage et fint instrument vi kan spille melodier på. Teknikken på spillingen ligner en panfløyte hvor vi blåser ned i et rør. Her bruker vi flasker og vannmengde i stedet for rør og rørlengde for å lage de ulike tonene.
Spill på glass
I denne aktiviteten skal vi prøve å få lyd ut av et stettglass. I aktiviteten kan man både høre lyden og se at lyd er svingninger.
Spill på løvetannstilk og sugerør
Du kan lage lyd med mange ulike materialer fra naturen. Seljefløyte, spille på gress og spille på en løvetannstilk. Her er en aktivitet hvor barna kan lage lyd ved hjelp av en løvetann og et sugerør.
Sprett-opp-kort
I denne aktiviteten kan barna lage et sprett-opp-kort med engel som motiv.
Spør Teddynauten – Andøya Space
Andøya Space Center og lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Har dere spørsmål om universet eller vårt solsystem? Spør Teddynauten!
Steinspill
Her kan barna spille et steinspill. Dette er en super oppgave etter arbeid med de ulike typene med bergarter.
Store og små planeter – Andøya Space
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Her er deres aktivitet om store og små planeter.
Stjernehimmelen – Andøya Space
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. Her er deres aktivitet om stjernehimmelen.
Sugerørrakett
Lag en sugerørsrakett og undersøk hvordan endringer i lufttrykk kan brukes til å skyte ut en rakett.
Sukkerlokking
Mange insekter liker noe søtt. For å fange insekter kan vi friste med søktsaker og fange de mens de spiser. Sukkerlokking er en metode entomologer (insektzoologer) bruker for å fange nattsommerfugler, men fungerer også på dagsommerfugler og andre insekter som spiser nektar.
Svevende ballong
Her er en spennende og utfordrende aktivitet hvor vi bruker luften fra en hårføner. Klarer du å balansere en ballong på luften?
Systematikk med plastikkdyr
Gjennom lek med plastikkdyr lærer barna mye om egenskaper og tilpasninger for både nålevende og utdødde dyregrupper. Barna får et innblikk i at dyrene har utviklet seg over tid.
Såpeenergi
Hva skjer når du legger en fyrstikk med litt såpe på den ene enden i en bolle med vann?
Undersøk skjelettet ditt
I denne aktiviteten skal barna få bruke sine egne erfaringer til å forske på skjelettet sitt.
Universet og solsystemet - Paxi forklarer!
Andøya Space Education lager aktiviteter knyttet til universet for barnehager og skoler. De har utviklet noen filmer med romvesenet Paxi som viser barna hvordan ting henger sammen ute i verdensrommet.
Vann som lim
Det er ikke bare lim som får to ulike deler til å feste seg sammen med hverandre. Andre ting kan ha en limeffekt. Kan vann fungere som et slags lim? I Midtstuen barnehage har barna utforsket hvordan vann kan virke som lim.
Vannets bevegelse - Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg vann og vannets bevegelse. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.
Vannets kretsløp på vinduet
Naturfaglige blikkfang som stimulerer til observasjon kan være så mye forskjellig i barnehagen. Prøv denne aktiviteten med vannets kretsløp i en plastpose.
Vannur
Tid er et spennende tema i barnehagen. Timer, sekunder, minutter, klokka og timeglass er begreper som brukes. I tillegg er begreper som snart, om ikke lenge, i morgen og neste uke noe som barna etter hvert skal få et forhold til. Vann kan være med på å illustrere tid med bruk av et slags timeglass med bruk av vann, et gresk vannur.
Varm luft utvider seg
I denne aktiviteten kan vi på en fin måte illustrere egenskapene ved varm og kald luft. Vi kan snakke med barna om at luft kan utvide seg og trekke seg sammen. Kanskje kan barna få en begynnende forståelse for begreper som tetthet, trykk og temperatur.
Varmluftsballong
Hva med å lage en varmluftsballong i barnehagen? Med bruk av en brødrister og en plastpose, kan barna få oppleve hva som skjer når luft varmes opp!
Å lage nakne egg
Hvordan ser et egg ut innvendig når det er rått? Det finnes en måte å få bort skallet på et rått egg uten at innmaten flyter utover.
Å samle inn dyr med sommerfuglhåv
Når man tenker på en insektzoolog, ser man ofte for seg en som løper rundt med sommerfuglhåv og fanger fine dagsommerfugler. Her er noen tips om bruk av sommerfuglhåven.
Å samle inn smådyr med slaghåv
Det finnes flere typer av insekthåver. En av disse er slaghåven. Denne brukes i vegetasjonen og er veldig effektiv til å fange insekter og edderkopper som gjemmer seg i gress, busker og kratt.
Å samle insekter med insektsuger
For å fange de minste insektene, kan man bruke en insektsuger. Her er noen tips og triks!
Dyrk gulrøtter
Gulrot er ei søt grønnsak som kan brukast på veldig mange måtar. Ho veks under jorda og er rota til planten. Det er her ho tar opp vatn, men ho lagrar og næring i rota. Difor er gulrota så stor til å vera rot.
Sanseoppdrag i naturen
I naturen eller på utelekeplassen kan barna inviteres til å løse ett eller flere åpne oppdrag hvor de bruker sansene til å utforske.
Sette poteter
Poteter er veldig fine å dyrke i barnehagen. Dei er lett handterlege av sjølv dei minste barnehender, og forsvinn ikkje mellom fingra slik små frø kan gjere. Å dyrke potet er å få nye planter utan å bruke frø.