forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Ute- og inneaktiviteter hjemme og i barnehagen
Dette temaet ble opprettet i forbindelse med nedstengingen av Norge i forbindelse med pandemien. Aktivitetene under ble plukket ut til foreldre som var hjemme med barnehagebarn og skolebarn. Siden er fortsatt aktuell for både barnehager og foreldre, men fungerer nå som en inspirasjonsside til ulike naturfagaktiviteter ute og inne.
Hva kan vi gjøre?
Først og fremst oppfordrer vi alle til å gå på tur ut, hvis omstendighetene tillater dette. Husk å følge retningslinjene som myndighetene har gitt. Hjemme eller på turen kan man gjøre ulike aktiviteter som finnes på forskerfrø. Her er noen forslag og dere finner linker til aktivitetene under.
På tur ute:
- Naturbingo - åpne oppdrag for hele familien
- Driving av kvist - hvis du ikke er allergisk
- Lytte etter fuglesang
- Finne insekter og andre småkryp
- Finne den første hestehoven
Naturbingo for de yngste:
Naturbingoaktiviteten på forskerfrø er beregnet på de over tre år, men naturbingo kan også gjøres sammen med de yngste: Ta en eggekartong. Klipp ut 4 rom til eggekartongen slik at fire henger sammen. Har du kartong fra sjokoladeegg er de perfekte og kan brukes som de er. Mal en liten fargeklatt nederst i eggekartongen. Fargen er det åpne oppdraget til barnet. Er rommet i eggekartongen farget grønt, skal barnet fylle det med noe som er grønt. Det bør være lett å finne svarte, brune og grønne farger. Det siste rommet kan være til noe barnet synes er fint. En skatt.
For naturbingo for de over 3 år, se link under.
Fugler
Har dere fuglebok er det lurt å ha med, men på forskerfrø.no finner dere enkle atlas/billedsamling av fugler, moser, skyer og steiner som kanskje kan hjelpe dere til å finne navn på det dere finner.
Det er vår og fuglene har begynt å synge. Kvitre!-appen er fin for å høre og sammenligne fugler. De som synger nå i mars er gjerne kjøttmeis, blåmeis, grønnfink, bjørkefink, svarttrost, rødstrupe og sanglerke. Etter hvert vil dere også høre bokfinken.
Ting å lage:
- Lag telefon av pappkrus eller hermetikkboks
- Lag papirfly
- Lag helikopter av papir
- Lag din egen mjølkekartongturbin
- Ballongrakett
- Ballonghelikopter
- Elektrisk krydder
- Dyrk erter i vinduet
Digital lupe - praktisk bruk
Med en digital lupe kan barna både se detaljer av ulike objekter, og ta bilder og film de kan se på senere. Bruk den i barnehagen eller på en tur i skogen. Her finner dere tips om teknisk og praktisk bruk, samt en film som viser det samme.
Korleis komme i gang med planteprosjekt heime eller i barnehagar?
Dagane er blitt lysare og lufta er blitt varmare. Ute syng fuglane for full hals. Dei fyrste blomane har funne vegen frå vinterdvalen og byr på nektar til insekta som prøver seg på den fyrste flyturen i år. Det er vår, og tid for nytt liv. Og me kan vera med på å legge til rette for det.
Ballonghelikopter
Å blåse opp en ballong for så å slippe den er en klassiker og veldig moro. I denne aktiviteten tar vi flyvende ballong ett hakk videre til et ballonghelikopter.
Ballongrakett
Her er en enkel og morsom aktivitet hvor du kan lage en rakett av en ballong.
Brett et papirfly
At luft kan sette gjenstander i bevegelse er spennende. Lek med papirfly er en fin måte å få erfaring med dette på. Her er oppskriften på et papirfly som flyr langt.
Driving av kvist
Tidleg på våren kan vi ta inn kvistar frå ulike lauvtre og drive dei fram slik at vi kan sjå knoppane breste og blad kjem fram.
Dyrk erter i vindauget
La barna følge med på spiring og vekst hos erter på ein spennande måte.
Elektrisk krydder
Har du gnidd en ballong mot en ullgenser og oppdaget at det skjer noe når man setter ballongen mot håret? Her er en aktivitet om elektriske ladninger og krydder.
Fuglar om våren
Vi har nokre fuglar som overvintrar hos oss og nokre som trekker sørover. Når er det dei ulike fuglane begynner å rope på våren? Når kjem dei ulike trekkfuglane tilbake?
Kvitre!
Å bruke en app for å lære om fugler og fuglesang kan være nyttig sammen med barna. Her er et eksempel på en fin fugleapp.
Lag din eigen mjølkekartongturbin
I denne videoen kan du sjå korleis du lagar ein mjølkekartongturbin.
Lag en telefon
Denne aktiviteten er en klassiker. Lag en telefon og opplev at lyden kan gå gjennom materialer som nylontråd og bomullstråd.
Lag helikopter av papir
På sommeren er det moro å se på lønnefrøene når disse faller fra trærne. De ser ut som små helikoptere! Her er en aktivitet hvor du kan klippe og brette lønnefrøhelikopter.
Naturbingo som sanseoppdrag i naturen
Naturbingo er en kilde til supre sanseaktiviteter for utforsking av naturen, gjennom små åpne oppdrag. Det er en variert og morsom aktivitet som stimulerer nysgjerrigheten på det som finnes i naturomgivelsene.
Balansere et egg på høykant
I denne aktiviteten skal du prøve å få et egg til å stå på høykant.
Egg i flaske
Press et kokt egg inn i en flaske, ved å endre lufttrykket inne i flaska.
Egg som kan flyte og vann som forsvinner
I denne aktiviteten skal barna få erfaring med at saltvann og ferskvann har ulike egenskaper, og at vann fordamper over tid.
Å lage nakne egg
Hvordan ser et egg ut innvendig når det er rått? Det finnes en måte å få bort skallet på et rått egg uten at innmaten flyter utover.