forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Vann
TEMA
Hva er egentlig vann?
Vann er duggen i gresset, en istapp som henger i takskjegget eller rimet på trærne en klar vinterdag.
Vann er mangfoldig og omgir oss på alle kanter. Barn liker å leke med vann og det finnes mange gode og morsomme vann-aktiviteter for barn.
Det er mye å undersøke, observere og spørre om – og mye å lære.
Rammeplanen
Fra kapittel 8 - Barnehagens arbeidsmåter
Personalet skal:
- bygge på kreativitet og lek og være åpne for improvisasjon og barns medvirkning
- veksle mellom spontane og planlagte aktiviteter
- stimulere barnas undring og evne til å stille spørsmål, søke opplevelser, ta initiativ og mestre nye ting
Fra kapittel 9 - Natur, miljø og teknologi
Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper
Begreper for snø, is og vann
Denne aktiviteten passer i forbindelse med andre aktiviteter om snø, is og vann. Mange av de eldste barna tar denne aktiviteten med en gang, mens de yngre må få flere erfaringer med vannlek og få god tid til denne leken. Språket vårt har mange begreper knyttet til vann. Følgende aktiviteter gir erfaringer til begrepsdannelsen.
Dansande rosiner
I denne aktiviteten kan barna utforske kva som skjer med rosiner i kolsyrehaldig vatn. De kan koble aktiviteten til kva som flyt og søkk, og til observasjonar om forskjellen mellom vatn med og utan kolsyre (CO2).
Egg som kan flyte og vann som forsvinner
I denne aktiviteten skal barna få erfaring med at saltvann og ferskvann har ulike egenskaper, og at vann fordamper over tid.
Endre ein gjenstand som søkk slik at han kan flyte
Dette er eit forsøk der borna kan erfare at ein kan endre ein gjenstand slik at han går frå å søkke til å flyte eller motsett.
Filtrering av sølevatn
Sølevatn er fascinerande for barn og kan brukast til så mykje. Men kva er sølevatn for noko? I dette eksperimentet lagar vi sølevatn, og barna får vere med å filtrere vatnet. Dette eksperimentet kan de gjerne gjere etter at barna har gjennomført forsøket Magisk vatn og sukker!
Filtrering av vann fra snø
Snøen faller i store hvite filler og legger seg som en myk fin dyne på bakken. Det ser hvitt og rent ut og det er uunngåelig at barna smaker på snøen. Men hvor rent er snø egentlig? Er det farlig å spise snø? Denne aktiviteten illustrerer hva som er i snøen.
Flyte og synke – Læringspakka
Hvordan er det mulig at metall synker men også kan flyte? Denne aktiviteten tar for seg flyte og synke. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Historie i vassmiljø
I dette forsøket kan borna få bruke kunnskapen sin om kva som flyt og søkk.
Hva skjer når vann fryser?
Det at vann kan bli is er fascinerende for både store og små. Det å kunne oppleve og undersøke dette er aktuelt for alle aldersgrupper i barnehagen. Alt fra det å sanse varme, kulde, vann og is som små til det å trekke det videre til refleksjon og ideer om hvorfor dette skjer. Her er en fin aktivitet der barna skal observere overgangen mellom væske og fast stoff.
Islykt
Her kan du lage store og små islykter med ulike former. Aktiviteten passer fint når dere jobber med vann, frysing og tining.
Isskulpturer
I denne aktiviteten kan du lage isskulpturer i mange fine former.
Isslott
I denne aktiviteten får barna erfaring med is som solid byggemateriale og at vann kan bli til is – og omvendt. Dessuten får de oppleve glede ved hvor vakkert det blir.
Balanse på vannhinna
Kan man balansere en ballong stående? Kan man balansere en knappenål stående? I denne aktiviteten skal vi undersøke noen egenskaper ved vann og vannhinna.
Kan binders flyte?
Det er lett å legge barberblad så de flyter på vannhinna. Det er vanskeligere med knappenåler. Og hvis en vil prøve med binders, blir det kanskje nødvendig med et roteromstriks.
Kva flyt og kva søkk?
Eit forsøk som kan auka forståing hos borna for at nokre gjenstandar flyt og nokre søkk. Omgrep som kan vera i fokus her er flyting og søkking.
Lag en topp på vannet
Hvor mange kronestykker tror du at du kan slippe forsiktig ned i et glass med vann uten at det renner over?
Lag store såpebobler
Såpebobler er spennende å leke med. Med riktig utstyr kan dere få boblene til å bli ganske store. Barna kan selv øve seg på å blåse opp bobler og se på hvordan de alltid danner en kulerund form.
Løft is med tråd
I denne aktiviteten skal du løfte ein isbit ved hjelp av ein tråd og salt, utan å ta på isbitane.
Magisk vatn og sukker
Barn elskar å leike med vatn. I dette eksperimentet observerer barn at sukker gradvis forsvinn i vatn, men smaken fortel noko anna.
Oppdrift
I dette forsøket får borna erfaring med Arkimedes lov om oppdrift. Omgrep som kan vera i fokus her er kraft i vatnet, oppdrift og tettleik.
Overflatehinna til vann
Vann har mange interessante egenskaper. En av dem er at vann lager ei overflatehinne slik at vannet buler over kanten på et glass når vi fyller litt over kanten. Fyller vi for mye renner det over. Her er noen ulike måter å leke med overflatehinna.
Papirblomsten åpner seg
I denne aktiviteten skal barna lage ulike papirblomster som åpner seg når de legges på vannet. De får mulighet til å være kreative med utforming av blomsten og kan undre seg over hvorfor den åpner seg når den legges på vannet.
Vann som lim
Det er ikke bare lim som får to ulike deler til å feste seg sammen med hverandre. Andre ting kan ha en limeffekt. Kan vann fungere som et slags lim? I Midtstuen barnehage har barna utforsket hvordan vann kan virke som lim.
Vannur
Tid er et spennende tema i barnehagen. Timer, sekunder, minutter, klokka og timeglass er begreper som brukes. I tillegg er begreper som snart, om ikke lenge, i morgen og neste uke noe som barna etter hvert skal få et forhold til. Vann kan være med på å illustrere tid med bruk av et slags timeglass med bruk av vann, et gresk vannur.
Vannets kretsløp på vinduet
Naturfaglige blikkfang som stimulerer til observasjon kan være så mye forskjellig i barnehagen. Prøv denne aktiviteten med vannets kretsløp i en plastpose.
Fra vanndamp til vanndråper
Opplev hvordan vanndamp i lufta kan omdannes til flytende vann.
Gjenstridig matpapir
Hva skjer hvis du legger et mellomleggspapir i hånda? Her er et enkelt triks som får barna til å undre seg veldig.
Hvor blir vannet av når klær tørker?
Her er et fint forsøk barna kan gruble litt over om fenomenet fordamping.
Lag din eigen mjølkekartongturbin
I denne videoen kan du sjå korleis du lagar ein mjølkekartongturbin.
Såpeenergi
Hva skjer når du legger en fyrstikk med litt såpe på den ene enden i en bolle med vann?