Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Tips til parallelle aktiviteter

Det er selvsagt mulig å drive undervisning mens dere venter på at maten blir ferdig i kokegropa. Andre mulige aktiviteter er å forberede en dessert, eller lage primitive hellekaker.

Stekte epler

Råvarer:

  • Epler (½-1 eple pr. person)
  • Fett til å steike i (olje eller smør/maragarin)
  • Som ekstra smakstilsetning kan dere bruke honning (mer autentisk), eller sukker, kanel og evt. rosiner (mer moderne)

Utstyr: Steikehelle/-takke over bål, alternativt primus eller stormkjøkken

Framgangsmåte: Skjær eplene i båter og stek dem direkte i fettet. Ha over honning mot slutten. eller vend eplebåtene i sukker og kanel før de steikes. (evt. riste det hele sammen i en plastpose før steking)
 

Hellekaker

Råvarer  

  • Helkorn (f.eks. hvete, evt. iblandet hele byggryn)
  • Salt
  • Vann
  • Evt. smaksrike frø som linfrø el., og litt hvetemel i reserve dersom det blir for lite egenprodusert mel

Utstyr   

  • Morter (alternativt en stor flat stein med en mindre rund stein til å male kornet med)
  • Steikehelle/-takke eller en flat stein/steinhelle som plasseres over et bål

Framgangsmåte: Bruk steiner eller morter til å knuse kornet så fint som mulig. Dersom det brukes steiner bør disse gnis mot hverandre før bruk for å slipe vekk ujevnheter som ellers ender opp som småstein i brødene. Skyll med vann og tørk godt. Knus linfrø og lignende. separat (disse er ikke like harde som hvetekorn). Bland en liten mengde salt (etter smak) i melet. Tilsett litt vann og kna det sammen til en seigest mulig deig (den blir seigere ettersom den eltes). Steikes som det er. Brødet blir hardt og flatt