forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Insekt og andre smådyr
TEMA
Insekta og dei andre små dyra som edderkoppar, skrukketroll, skolopendrar og tusenbein er alltid fasinerande for barna. Du har sikkert opplevd at barna med gnistrande auge har komme til deg med eit lite kryp i handa og sagt «Sjå her!» Å bli kjente med dei minste dyra er spennande og lærerikt. Du finn tips og triks om korleis du samlar inn insekta under temaet På jakt etter insekt og andre smådyr.
Rammeplanen
Fra kapittel 1 - Barnehagens verdigrunnlag
Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen.
Fra kapittel 3 - Barnehagens formål og innhold
Personalet skal:
- støtte barnas refleksjoner rundt situasjoner, temaer og fenomener og skape forståelse og mening sammen med dem
- sørge for at alle barn kan få rike og varierte opplevelser og erfaringer, utfordringer og mestringsopplevelser
Fra kapittel 8 - Barnehagens arbeidsmåter
Personalet skal:
- ta utgangspunkt i barnas erfaringer, interesser, synspunkter og initiativ i barnehagens daglige arbeid og ved valg og gjennomføring av temaer og prosjekt
- stimulere barnas undring og evne til å stille spørsmål, søke opplevelser, ta initiativ og mestre nye ting
- gi barna varierte inntrykk og mulighet til å uttrykke seg på forskjellige måter
Fra kapittel 9 - Natur, miljø og teknologi
Barnehagen skal bidra til at barna:
- opplever og utforsker naturen og naturens mangfold
- får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen
- får kunnskap om dyr og dyreliv
Insekter - Læringspakka
Denne aktiviteten tar for seg insekter. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.
Insekthusprosjekt i barnehagen
Vi har fått kunnskap om at det blir stadig vanskeligere forhold for mange insekter å finne seg et egnet bosted. Dette blant annet fordi menneskene på mange måter fjerner insektenes naturlige bosteder. Vi har fokusert på dette og sist vår bestemte vi oss for å hjelpe ved å lage et eget hus til dem.
Kvar er insekta? På jakt med pinsett, isboks og lupe
Utstyrt med ein pinsett, ein isboks og ei lupe, er alt klart for ei spennande jakt etter insekt og andre smådyr ute på tur. Her er nokre tips til korleis du skal finne alle dei små dyra.
Sommerfuglprosjekt i barnehagen
Sommerfuglprosjektet i Klubben barnehage i Lørenskog går ut på å følge livssyklusen til en sommerfuglart, og samtidig lære å passe små dyr, studere dem og respektere dem som levende vesener. Sommerfugler vil alltid fascinere mennesker og særlig barn. Hver gang vi ser en sommerfugl ute er det barn som reagerer og som undrer seg over dette lille vesenet.
Å samle inn dyr med sommerfuglhåv
Når man tenker på en insektzoolog, ser man ofte for seg en som løper rundt med sommerfuglhåv og fanger fine dagsommerfugler. Her er noen tips om bruk av sommerfuglhåven.
Å samle inn smådyr med slaghåv
Det finnes flere typer av insekthåver. En av disse er slaghåven. Denne brukes i vegetasjonen og er veldig effektiv til å fange insekter og edderkopper som gjemmer seg i gress, busker og kratt.