forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Skrukketroll
Kjært barn har mange navn – skrukketroll blir også kalt munkelus, benkebitere, kaffelus, moldokser, tusselus, paddelus og munkebiller. Uansett navn; det er veldig spennende å studere disse dyrene i barnehagen.
Vi finner skrukketrollene i stort sett hele Norge. Det er registrert 20–30 arter i Norge. Skrukketrollene hører til et mindretall blant krepsdyr som kan leve på land. De puster med gjeller, men drukner likevel i vann. De er følsomme for uttørring fordi de henter oksygenet sitt fra vann. Skrukketrollene har et skjørt kalkskall som skiftes flere ganger i livet ettersom skrukketrollet vokser til. Noen arter kan krølle seg sammen som en kule når de vil forsvare seg. De har 7 par bein. Insekter har 3 par bein. De ser ikke særlig godt, men det trenger de heller ikke. Skrukketrollene lever under steiner, tjukke lag med løv, under bark og i strølaget eller det øverste råhumuslaget. Skrukketroll trives i komposter.
Noen skrukketroll er planteetere. Sopp, alger, bark, moser og råtnende plantedeler står da på menyen. Andre er rovdyr eller altetende, men hovedtyngden av menyen er alltid slik at skrukketrollene kalles nedbrytere, det vil si at de spiser råtnende dyre- og plantedeler. Sammen med bakterier, sopp og meitemark omdanner de løv og annet vissent plantemateriale og eventuelt døde dyrerester til jord.
Eggene utvikles i en rugepose på undersiden. De forlater denne posen med en gang de er klekket. De ser ut som lyse miniatyrutgaver av et voksent skrukketroll. De har en levetid på 2–4 år.
SKRUKKETROLL I BARNEHAGEN
Barnehagen kan ha skrukketroll som husdyr for å studere dem på nært hold. Ved å følge livet i et terrarium i barnehagen kan barna lære mye om naturens stoffkretsløp, resirkulering og kan dermed få en begynnende forståelse for bærekraftig utvikling.
Skrukketrollene kan bo i en isboks med hull i lokket. Da har du et terrarium. En gjennomsiktig plastboks har selvfølgelig den fordelen at du kan se inn til dem, men skrukketrollene trives best i mørke. Kanskje det er interessant å lage to rom: et mørkt og ett lyst? Legg oppi visne blader, halve poteter/epler med skallet på. Dusj med jevne mellomrom, siden miljøet hele tiden må holdes fuktig. Pass på at det ikke blir for vått. Skrukketrollene kan klare seg uten tilsyn i et par uker hvis du tar en flaske med vann og setter den opp ned på et tørkepapir i terrariet. Skrukketrollene er robuste dyr som tåler at barna tar dem ut av terrariet og undersøker dem. Barnehagen kan ha terrariet i årevis og innimellom vil bittesmå skrukketroll bli ruget ut!
UNDERSØKELSER BARNA KAN GJØRE
- Studer skrukketrollene med lupe
- Ser du øynene? Antennene?
- Hvor mange bein har skrukketrollene?
- Kan du se skillet mellom forkropp og bakkropp?
- Ser du platene på undersiden av bakkroppen?
- Hvilken farge har skrukketrollet?
- Hvordan ser kalkskallet ut?
- Hvor stort er det? (like stort som…)
HVORDAN REAGERER SKRUKKETROLLENE PÅ FORANDRINGER I LIVSMILJØET?
- Liker de mørke eller lys best?
- Foretrekker de et fuktig eller tørt livsmiljø?
- Prøv forskjellige kombinasjoner av lys/mørke og tørt/fuktig.
HVA LIKER SKRUKKETROLL Å SPISE?
Legg ned forskjellige sorter vissent løv i boksen med skrukketroll. La de ligge en ukes tid, se gjerne på dem hver dag. Prøv også med friskt løv, potet eller andre grønnsaker.