forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Raske penger - Illustrere treghet
Denne aktiviteten illustrerer treghet. Klarer dere å være raske nok?
Innramming av aktiviteten
Å ramme inn en aktivitet betyr å sette aktiviteten inn i en sammenheng. Vi vil gjerne at aktiviteter skal være mer enn en enkelthendelse. Gjennom innramming ønsker vi å gjøre noe i forkant av aktiviteten slik at barna kan relatere aktiviteten til noe mer enn det som skjer der og da. Vi kan da hente frem barnas egne forkunnskaper og opplevelser. Dette øker utbyttet av aktiviteten og barna får mye mer ut av det.
Når du skal sette i gang en aktivitet for barna kan det være lurt å forberede barna på det du har planlagt. Kanskje du har valgt en aktivitet ut fra det du vet de er opptatt av. Kanskje dere har opplevd noe på en tur du ønsker å videreføre, eller dere har lest en bok som barna likte. Du kan invitere dem til en samtale om tema og så fortelle om dine planer. Samtale, bøker, historiefortelling, filmer eller å oppdage andre ting som har relasjon til tematikken i aktiviteten er forslag til innramming. Læringsutbyttet blir større hvis barna er med på å dele sine forkunnskaper og tidligere opplevelser.
Denne aktiviteten kan gjerne gjøres etter dere har lekt med aktiviteten Mynt ned i flaksa (se lenke på denne siden).
Balanser to store glassflasker med tuten mot hverandre og den ene enden av en seddel i mellom.
Trikset nå er å være veldig rask!
Hold seddelen med den ene hånden, og med pekefingeren på den andre hånden slår dere hardt på seddelen. Slår dere hardt nok, blir flaskene stående.
NB: Det er viktig at det er glassflasker for de er tunge nok til at forsøket fungerer. Husk at en voksen alltid passer på slik at ikke flaskene knuser hvis/når de velter.
Utvidelse av aktiviteten
Når vi utvider aktiviteten, tar vi det vi har gjort videre til andre sammenhenger. En enkel måte å utvide på er å snakke om hva som skjedde i aktiviteten ved neste passende anledning. “Husker dere da vi lekte med...? Da skjedde...” Vi kan utvide med å snakke om det i samlingsstunden, og vi kan gjøre andre aktiviteter, lese bøker om tema, eller sette i gang rollelek eller annen type lek. Snakk gjerne om aktiviteten hvis tematikken kommer opp i spontane situasjoner også.
Faglig forklaring
Oblekter står i utgangspunktet i ro. Hvis de skal bevege seg, må de bli utsatt for en kraft over en viss tid. Hvis vi tilsetter stor kraft over kort tid, kan objektene fortsatt kunne stå i ro. Dette kalles treghet. Vi bruker en seddel i dette forsøket. Seddelen er glatt, har lite friksjon og papiret er sterkt, slik at den tåler kraften fra fingeren som slår på seddelen. Kraften er så stor, tiden er kort, friksjonen så liten, at flaskene forblir på stedet. Hvis du tilsetter for liten kraft, vil kraften påvirke flaskene over lenger tid og flaska velter.
Rammeplanen
Kapittel 9 Barnehagens fagområder - Natur, miljø og teknologi
Generelt:
- Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper.
Barnehagen skal bidra til at barna:
- opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover
Personalet skal:
- gi barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger, og til å delta i samtaler om det de har erfart og opplevd
- synliggjøre naturfenomener og reflektere sammen med barna om sammenhenger i naturen
Materialer og utstyr
- To store glassflasker
- En seddel