Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Fem fine lufttriks (Bernoulli)

Luft i bevegelse kalles vind. Lufta kan få fly opp i lufta og gjør at fuglene kan fly. Under har vi samlet fem fine triks som illustrerer egenskapene til luft. Det er ikke alltid ting skjer som vi forventer.

Her er fem aktiviteter som illustrerer prinsippene med en luftstrøm på ulike måpter. Det som er litt spesielt, er at når luft må gå fortere ett sted i forhold til et annet, dannes det et lavtrykk der det går fort og et høytrykk der det går saktere. Dette prinsippet kalles bernoulliprinsippet etter den sveitsiske fysikeren og matematikeren Daniel Bernoulli (1700-1782). 

Prøv disse fem enkle triksene. Snakk med barna på forhånd hva de tror kommer til å skje. Få gjerne frem barnas forslag til hvorfor ting skjer som det gjør.

 

Blås på en papirbru

Brett papirremsa til en "bru", sånn som du ser i figuren. Blås gjennom et sugerør sånn at du får en luftstrøm som treffer bordet under brua. Resultatet er kanskje uventa?

Bernoulli 3

 

Blås papir opp 

Klipp til to like papirbiter på ca 4 cm × 10 cm. Trekk dem over en bordkant så det blir en bøy på dem. Hold én av papirbitene foran munnen med papirbøyen oppover, slik du ser på bildet. Blås! Papirbiten løfter seg oppover!

  Papir

 

Blås papir fra hverandre

Ta en papirbit i hver hand, slik du ser på bildene under. Papir­­bøyene går inn mot hver­andre. Blås pa­pir­­bitene fra hver­andre. Det greier du ikke! Det motsatte skjer. Papirbi­tene går sam­­men, og kanskje får du en skramlelyd i tillegg.

  Papir 2

 

Blås ballonger fra hverandre 

Heng opp to ballonger ved siden av hver­andre, avstand er par centimeter. Vi kan også bruke epler eller baller. Heng dem som pendler. Blås en luftstrøm mellom dem. Du greier ikke å blåse dem fra hverandre.

Bernoulli 2

 

Bordtennisball i springen.

Det er ikke bare luft som har dette prinsippet. Egentlig ble bernoulliprinsippet utviklet for vesker.

Hold en bordtennisball i en snor og la den berøre strålen av vann som renner ut av en spring. Du kan trekke tråden ganske mye til sida uten at ballen følger med.

  Listebilde - pingpongball

 

 

 

Faglig forklaring

Der det er trangt, må lufta strømme fortere, og der blir det lavere trykk enn ellers. Dette er Bernoullis prinsipp. Da du blåste over arket i det første forsøket, hevet arket seg. Når det blåser over mønet på et hus, kan det bli undertrykk over taket, og lufttrykket inne i huset skyver taket av.

Når du blåser mellom de bøyde papir­arkene, blir det trangt for luftstrømmen, - og lite trykk. Vanlig trykk på utsida av arkene klemmer dem sammen.

Rammeplanen

Kapittel 9 Barnehagens fagområder - Natur, miljø og teknologi

Generelt:

  • Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper.

Barnehagen skal bidra til at barna:

  • opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover 

Personalet skal:

  • gi barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger, og til å delta i samtaler om det de har erfart og opplevd
  • synliggjøre naturfenomener og reflektere sammen med barna om sammenhenger i naturen 

Materialer og utstyr

  • Bordtennisball teipet til en tynn snor, springvann
  • 2 ballonger i hver sin snor, sugerør
  • Papirremse, 20 cm x 5 cm, sugerør
  • To papirark